Veelgestelde Vragen

Wij krijgen regelmatig vragen over airco’s en onze diensten. Daarom hebben we de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op!

Nee, airco’s produceren niet standaard veel geluid. De airco’s van De Aircobouwers hebben een maximale geluidsproductie van 50 dB voor de buitenunit, wanneer deze op vol vermogen draait. Maar wat betekent 50 dB precies? Dit is vergelijkbaar met omgevingsgeluiden zoals fluitende vogels en ritselende bladeren. De buitenunit heeft wel een monotoon geluid. De binnenunit produceert maximaal 43 dB, maar dit is alleen bij de hoogste stand, wat u niet de hele dag zult gebruiken.

Een airco verbruikt minder stroom dan vaak wordt gedacht.

Verwarmen in de winter: ongeveer 845 kWh per seizoen, wat neerkomt op circa €178 (afhankelijk van uw energietarief). Dit is vaak goedkoper dan verwarmen met gas.

Koelen in de zomer: ongeveer 186 kWh per seizoen, wat omgerekend neerkomt op circa €39.

Deze schattingen kunnen variëren afhankelijk van uw energiecontract.

Heb ik een extra groep nodig in mijn meterkast voor een airco?

In de meeste gevallen niet. Dit hangt echter af van uw woning en het aantal units dat u wilt installeren.

Op één groep in de meterkast kan maximaal 3680 watt. Een 3,5 kW airco verbruikt tussen de 997 en 1400 watt, waardoor u één of twee airco’s vaak zonder problemen op een bestaande groep kunt aansluiten.

Ja! Een airco is ideaal als bijverwarming, bijvoorbeeld in combinatie met vloerverwarming. Vloerverwarming heeft tijd nodig om op temperatuur te komen, terwijl een airco direct warmte levert.

Ja, een airco verwarmt zelfs efficiënter dan hij koelt.

Een 3,5 kW airco-unit heeft een koelvermogen van 3,5 kW, maar een verwarmingsvermogen van 3,8 kW. Dit betekent dat uw ruimte snel en effectief wordt verwarmd.

Nee, zonnepanelen zijn niet noodzakelijk voor een airco.

Heeft u al zonnepanelen? Dan draagt uw airco bij aan een duurzamer energiegebruik. Overweegt u zonnepanelen puur voor de airco? Houd er rekening mee dat airco’s relatief weinig stroom verbruiken. U levert vaak meer energie terug dan de airco verbruikt, waardoor u goed moet afwegen of de investering loont.

Hoe weet ik of een airco-bedrijf STEK-gecertificeerd is?

De Aircobouwers is officieel STEK-gecertificeerd. U kunt dit controleren op de STEK-website, waar alleen gecertificeerde bedrijven vermeld staan.

Waaraan moet een bedrijf voldoen voor een STEK-certificaat?

Een airco-installateur moet een F-gassen opleiding hebben afgerond.

Bedrijven met een STEK-certificaat (Module A) voldoen niet alleen aan de minimale eisen volgens BRL 100, maar worden ook elke twee jaar gecontroleerd door onafhankelijke certificeringsinstanties. Dit garandeert dat koelinstallaties veilig, duurzaam en efficiënt werken.

STEK staat voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek en is een onafhankelijke organisatie voor de koel-, klimaat- en warmtepompsector.

Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op!

× Contact ons via Whatsapp